marți, 5 aprilie 2011

NEW YORK CHEESECAKE

Saptamana trecuta am cumparat cartea de bucate a Principesei Margareta, si am testat cateva dintre retetele ei. Am hotarat ca prima mea postare sa fie cu prajitura preferata a Regelui Mihai.

Ingrediente pentru 8-10 persoane :
Blatul : 300g de biscuiti digestivi
           50g zahar tos
           80-95 g unt topit
           1 lingurita scortisoara (optional)
Umplutura : 1 plic gelatina fara aroma
                   60 ml apa rece
                   450g de branza cremoasa (philadelphia)
                   100-150 g de zahar
                   1 praf de sare
                   200 g de smantana grasa
                   200 g de smantana dulce, pentru frisca( frisca lichida)

Topping : 200 g de visine( reteta originala e cu afine, dar mentioneaza ca se pot folosi si alte fructe)
               2linguri de apa
               100 g de zahar tos
Cantitatea de ingrediente de la topping se poate dubla , in functie de preferinte .
Mod de preparare :
Faramitati biscuitii si puneti-i intr-un castron mijlociu impreuna cu zaharul, adaugati untul topit si amestecati pana ingredientele se omogenizeaza si formeaza o pasta.
   Ungeti cu unt o tava rotunda de tarta de 20-23 cm in diametru si puneti o folie de aluminiu,pentru ca aluatul sa nu se lipeasca.Presati bine pasta de biscuiti pe fundul si pe laturile tavii folosind spatele unei linguri sau fundul unui pahar. Dat fiind faptul ca nu aveam la indemana o tava de dimensiunile solicitate, am folosit o caserola , oricum urma sa stea o noapte la frigider. :D
  Cat timp pregatiti umplutura, acoperiti aluatul cu o folie de plastic si puneti-l in frigider sa se raceasca.
Umplutura :
Diluati gelatina in apa rece, amestecati la foc mic pana se dizolva. Bateti branza cu mixerul pana devine o crema moale.Adaugati gelatina,amestecand pana ce compozitia devine omogena.Adaugati zaharul si sarea si continuati sa amestecati pana compozitia devine usoara si pufoasa.
Intr-un alt castron , bateti smantana dulce pana se intareste.Turnati smantana grasa peste frisca obtinuta, apoi adaugati incet acest amestec peste branza .
Turnati totul peste blatul de biscuiti si uniformizati suprafata cremei.Puneti la frigider pana se intareste( minimum 4 ore,sau, mai bine, peste noapte).
Topping:
Puneti intr-o tigaie la foc mediu o treime din visine cu 2 linguri de apa si 100 g de zahar, pana cand zaharul se topeste si visinele se sfarama.

Cand amestecul fierbe, invartiti tigaia pentru a distribui uniform lichidul. Continuati sa fierbeti la foc mediu, pana cand compozitia se ingroasa si se transforma intr-un lichid mai inchegat.Strecurati siropul intr-un castron, aruncati visinele fierte si lasati siropul sa se raceasca la temperaturacamerei.Adaugati, in sirop, visinele crude ramase.Amestecati si puneti la frigider.
Cand se scoate din frigider , se pune siropul peste cheesecake , eventual se muta pe un platou de servire fara bordura, si se taie cu  un cutit introdus in apa fierbinte .
Bon apetit !

Si sectiunea :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu